Contact

brede kijk op kinderopvang

kommagroep

Vragen? Opmerkingen?

 

 

Eerst Perdolan, dan naar de crèche

Ouders proberen allerlei middeltjes om ziek kind toch in de kinderopvang te stoppen

Eerst een koortswerend middel en dan doen alsof er niets aan de hand is. Crèches stellen vast dat ouders steeds creatiever worden in het maskeren dat hun kind eigenlijk ziek is en dus niet naar de opvoeding mag. Niet goed voor de andere kindjes, niet goed voor het personeel. Maar ouders zien soms geen andere optie. Nina Bernaerts

 

Het is midden in de ochtendrush. Papa probeert op tijd, liefst voor de files nog, op het werk te geraken maar merkt algauw dat de jongste koorts begint te maken en wat lastig doet. Hup, snel een perdolan en doen alsof je neus bloedt bij de kinderopvang. Het is geen alleenstaand geval, het is een fenomeen: ouders proberen steeds vaker de ziekte bij hun kind te maskeren. “We zien het hier jammer genoeg geregeld” zegt Kelly Schepers van kinderdagverblijf ’T Spreeuwnestje in Mechelen. “Wij checken de kinderen bij het binnen komen. Als ze 38 graden hebben moeten we ze weigeren. Om dat te vermijden geven ouders hun kinderen vaak op voorhand snel een koortswerend middel en zetten ze dan toch af”. “Ouders proberen ons ook te overtuigen dat hun kind niet ziek of besmettelijk is. Ze zeggen dan dat het de ‘tandjes´ zijn. Maar als dat zou kloppen, zouden die kinderen dertig tanden moeten hebben.” Zelfde verhaal in crèche kindervilla in Deinze, waar zeventien kinderen worden opgevangen. “Wij houden ons strikt aan de regels van Kind en Gezin: bij 38,5 graden moeten we de kinderen weigeren of laten ophalen”. Verteld Darlene De La Ruelle. Die regel is er niet zomaar, zegt kinderverzorgster Kelly Scherps. “Het is gewoon geen goed idee om zieke kinderen in de opvang te zetten. Wij hebben de verantwoordelijkheid over 22 kinderen, van wie er enkele heel gevoelig zijn voor ziektes.”

 

Financiele gevolgen

Partena ziekenfonds, dat 35 kinderopvanglocaties heeft, bevestigt dat ouders steeds creatiever omgaan met zieke kinderen. concrete cijfers”, zegt woordvoeder Sarah Masschelein, hebben we niet”, maar met 35 locaties kan je zeggen dat het elke dag wel ergens gebeurt. Een aantal kinderdagverblijven deelt daarom zelfs briefjes uit om de ouders expliciet te vragen niet langer achter te houden dat hun kind eigenlijk ziek is. Ook Felix De Clerk, papa van drie, onder wie een baby van vijf maanden, kreeg zo een briefje. Hij begrijpt de kinderopvang. Uiteraard is het niet netjes van die ouders, maar merkt op dat  zij er financieel voor opdraaien als er een ziek kind thuis moeten houden. Dat is dan weer een gevolg van het systeem van de ‘respijtdagen´ toegekend. Dat zijn dagen waarop ze mogen wegblijven zonder dat hun ouders moeten betalen. Overschrijden ze dat aantal en blijven ze dus vaker weg, dan moet er toch betaald worden bij afwezigheid. Het kind gaat dan niet naar de opvang, maar de rekening loopt door.

 

Bang voor vakantiedagen

“Vroeger moest je met een doktersbriefje de opvang niet betalen” ,zegt Felix De Clerck. “Nu moet je daar een respijtdag voor gebruiken, en daarin zitten ook vakantiedagen wanneer de crèche wel open is.” Partena bevestigt het probleem. “Veel ouders zijn bang dat de respijtdagen voor hun kind opgebruikt raken door ziekte, terwijl ze hadden gehoopt om die bijvoorbeeld nog te kunnen gebruiken voor vakantie. Toch blijven we benadrukken dat het echt niet goed is voor een ziek kind om in de opvang gezet te worden. De andere kinderen lopen het gevaar, maar ook het personeel wordt sneller ziek. Sowieso is er niet genoeg personeel om zieke kinderen extra in het oog te houden”, zegt woordvoerder Masschelein. Partena wijst ook op de mogelijkheid van haar thuisopvang voor zieke kinderen met gediplomeerde verpleegsters. Maar daar nijpt het schoentje. Door een ziektepiek waren zowel bij Partena als bij de Christelijke Mutualiteit de opvangplaatsen voor zieke kinderen gisteren volzet.

 

Kinderarts: “Echt ziek kind beter thuis houden”.

Waarom eigenlijk worden de allerkleinsten zo snel ziek? Kinderarts Gerlant van Berlaer:”baby’s zijn nog vier tot zes maanden beschermd door de antistoffen die ze van hun moeder meekrijgen via de navelstreng. Maar na een halfjaar zijn die stillaan wel uitgewerkt. Als de kleintjes dan allemaal samen in de kinderopvang zitten, nemen ze allerlei virussen van mekaar over door elkaar aan te raken, in mekaars gezicht te ademen of speeksel uit te wisselen.” Zo bouwen ze hun immuunsysteem op, zegt pediater. Kinderen onder een stolp zetten is geen goed idee, want dan zullen ze op latere leeftijd die infecties toch nog moeten overwinnen. Behalve koortswerende middelen valt er tegen die virusjes ook weinig te doen. Op het moment dat een kindje ziek is, heeft het rouwen de andere kinderen al lang aangestoken. Wel is het zo dat een ziek kindje ook heel vatbaar is voor andere infecties. Als het echt ziek is, kan je het dus maar beter thuis houden.

 

Bron: Nieuwsblad februari 2019

 

 

 

 

 

Administratief centrum

Koningin Astridlaan 12 - 2800 Mechelen

info@vdkomma.be

Ondernemingsnummer vzw Komma 0477-558-120

Ondernemingsnummer vzw VDKO 0451-789-772