Contact

brede kijk op kinderopvang

kommagroep

Vragen? Opmerkingen?

 

Hoofd vol snot: sinusitis

 

Wat is sinusitis?

Sinusitis is een ontsteking van je sinussen of neusbijholten. Dat zijn ruimtes in je schedel, verbonden aan je neus, die vol lucht zitten en ervoor zorgen dat je hoofd minder zwaar aanvoelt. Net als de binnenkant van je neus zijn je sinussen bekleed met een slijmvlies. Bij een verkoudheid zwelt dat slijmvlies op, produceer je meer slijm (snot) en functioneren je trilharen minder. Daardoor verstoppen de openingen tussen je sinussen en je neus-keelholte en ontstaat er een slijmophoping in die bijholten. Als bacteriën zich daarin ontwikkelen, vullen je sinussen zich met etterig snot en ontstaat de ontsteking.

 

Wat zijn de oorzaken?

Een verkoudheid is meestal de boosdoener. Soms zijn er andere oorzaken zoals allergieën, een verzwakte weerstand of blokkade door een voorwerp in een neusgat of scheefstand van je neus. Sigarettenrook of veelvuldig gebruik van neusdruppels kan bovendien je trilharen beschadigen.

 

Wat zijn de symptomen?

Als je bij een verkoudheid pijn krijgt in je aangezicht, heb je sinusitis. De hoofdpijn bevindt zich meestal aan één zijde van het gezicht, ter hoogte van de getroffen bijholte. De pijn kan uitstralen naar je oren, ogen of kaken en toenemen als je kauwt of voorover bukt. Bij een ernstige ontsteking krijg je koorts of heb je weinig eetlust.

 

Wat kun je zelf doen?

Snuit je beide neusgaten apart, zonder te persen, en spoel je neus met een zoutwateroplossing. Volwassenen kunnen stomen: boven een kom met een liter water van maximaal zestig graden de damp inademen met een handdoek over je hoofd. Ontzwellende neusdruppels kun je gebruiken bij aanhoudende klachten, maar nooit langer dan vijf dagen: ze werken verslavend en kunnen je klachten in stand houden of zelf sinusitis veroorzaken. Rook niet, dat irriteert de slijmvliezen en vertraagt je genezing.

 

Wanneer ga je naar de dokter?

Als je jezelf verzorgt maar na twee weken nog klachten hebt, raadpleeg dan een arts. Ga ook naar de dokter als je koorts hebt en je erg ziek voelt of als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt. Een doktersbezoek is ook aangewezen als je ernstige hoofdpijn of een zwelling op je voorhoofd hebt, als je misselijk of suf bent of klachten hebt aan je ogen.

 

 

Bron: magazine "Leef"

 

 

Administratief centrum

Koningin Astridlaan 12 - 2800 Mechelen

info@vdkomma.be

Ondernemingsnummer vzw Komma 0477-558-120

Ondernemingsnummer vzw VDKO 0451-789-772