Contact

brede kijk op kinderopvang

kommagroep

Vragen? Opmerkingen?

 

Nogmaals: vaccineren geeft geen autisme

 

Tien jaar onderzoek bij 600.000 kinderen bevestigt eerdere conclusies: mazelen-vaccinatie lokt geen autisme uit. Het is welgekomen nieuws in tijden van toenemende vaccintwijfel.

 

Youtube plaatst voortaan geen advertenties meer bij filmpjes en kanalen die vaccinatie tegen kinderziektes ontraden. Pinterest blokkeert Engelstalige zoekopdrachten naar nepnieuws over vaccinatie. En ook Facebook heeft laten weten dat het inhoud van vaccinatieweigeraars wil weren, nadad was gebleken dat adverteerders hierop hun reclames konden richten. Dat drie socialemediaplatformen beslist hebben om de antivaxxers droog te leggen, zegt iets over de invloed die deze laatsten de afgelopen jaren hebben verworven – vooral in de VS, maar ook in Europa. Door hun toedoen twijfelt een groeiende groep hoogopgeleide ouders eraan of de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de nadelen.

Vooral de vaccinatie tegen mazelen, bof en rode hond staat in een kwaad daglicht, sinds de Britse arts Andrew Wakefield twintig jaar geleden een artikel publiceerde in het vakblad The Lancet, waarin hij beweerde dat deze vaccinatie autisme kon veroorzaken. Die claim bleek later ongefundeerd en het artikel werd door het vakblad ingetrokken, maar het kwaad was geschied: uit angst voor autisme zagen sommige ouders, vooral in landen als Nederland, Duitsland en Italië, ervan af om hun kinderen nog te laten inenten.

Dat Deense wetenschappers deze week de resultaten van een groot onderzoek publiceerden in Annals of Internal Medicine, is daarom van groot belang, zegt vaccinexpter Pierre Van Damme van de universiteit Antwerpen. De studie toont aan dat vaccinatie tegen mazelen, bof en rode hond géén autisme veroorzaakt bij kinderen. In de studie werden ruim 600.000 tussen 1999 en 2010 in Denemarken geboren kinderen die een prik kregen vergeleken met 30.000 kinderen die niet gevaccineerd werden.

 

Complottheorie

De onderzoekers, onder leiding van Anders Hviid van het Statens Serum Institut in Kopenhagen, volgden de kinderen op tot half 2013. Ze concluderen dat er geen hoger risico op autisme is bij kinderen die werden gevaccineerd, dan bij ongevaccineerde kinderen. Onder de 6.500 kinderen die een diagnose van autisme kregen, waren de gevaccineerden relatief niet onververtegenwoordigd. ‘Het bevestigt eerdere wetenschappelijke conclusies, maar dan op grotere schaal’, reageert Van Damme. De Deense onderzoeksgroep was in 2002 al eens tot eenzelfde conclusie gekomen na het volgen van ruim 537.000 kinderen. Maar er kwam toen kritiek omdat niet gekeken was naar kinderen die extra gevoelig zouden kunnen zijn voor het krijgen van autisme. Dat is nu wel gebeurd, en de conclusie houdt stand. Het leidde epidemioloog Saad Omer van de Amerikaanse Emory-universiteit tot de volgende verzuchting: ‘In een ideale wereld zouden vaccinonderzoekers alleen wetenschappelijke gefundeerde hypotheses moeten checken, niet de conpsiracy du jour’. Maar voor Van Damme is het extra bewijs welgekomen. ‘Want al werd Wakefield na zijn frauduleuze publicatie zijn erkenning als arts ontnomen, de kwakkels die hij de wereld heeft ingestuurd, blijven rondzingen. Zeker in Oost-Europa heeft dat nefaste gevolgen gehad. Als ik college geef in Oekraïne, Georgië of Bosnië, krijg ik telkens weer de vraag of vaccinatie het risico op autisme verhoogt. En doordat zoekalgoritmes op het internet mensen vaak in hun vooroordelen bevestigen, raken dit soort fabels maar moeilijk de wereld uit. Daarom is het goed dat de wetenschap dit nepnieuws nog een keer heeft ontrkracht.’

 

Bron: De standaard - donderdag 7 maart 2019

 

 

Administratief centrum

Koningin Astridlaan 12 - 2800 Mechelen

info@vdkomma.be

Ondernemingsnummer vzw Komma 0477-558-120

Ondernemingsnummer vzw VDKO 0451-789-772