Contact

brede kijk op kinderopvang

kommagroep

Vragen? Opmerkingen?

 

Schud een baby nooit

 

Een kind schudden is zeer gevaarlijk. Het kan zware letsels veroorzaken. Soms leidt het zelfs tot de dood.

 

Het hoofd van een baby is groot als je het vergelijkt met de rest van zijn lichaam. De nekspieren zijn nog niet sterk genoeg om het hoofdje rechtop te houden en hersenen en bloedvaten zijn erg kwetsbaar.

 

Als je een baby schudt, gaat het hoofd zeer snel heen en weer met grote kracht. Er kunnen fijne adertjes scheuren die bloedingen veroorzaken in de hersenen.

 

De gevolgen zijn ernstig: blindheid, doofheid, problemen in de psychomotorische ontwikkeling, een mentale handicap of overlijden. Dit wordt SIS of het 'Shaken Infant Syndroom' genoemd. Elk jaar heeft een aantal kinderen te maken met deze ernstige gevolgen van schudden.

 

Het gevaar bij schudden is het grootst voor baby's tot ongeveer 12 maanden oud. Maar ook peuters en kleuters kunnen deze verwondingen oplopen door schudden.

 

Wees niet bang om met een baby te spelen. Verwondingen door schudden ontstaan niet als je gewoon met een baby speelt.

 

Toch geschud?

 

Als een baby is geschud of als je dit vermoedt, ga dan onmiddellijk naar:

  • je behandelende arts als het kind in goede algemene toestand verkeert.
    Zelfs indien er niet direct iets aan de hand lijkt, is dat nodig. Soms worden de gevolgen van het schudden pas later zichtbaar.
  • de dienst voor spoedgevallen bij alarmsignalen, zoals braken, slaperigheid, een baby die moeilijk wakker te krijgen is.
    Leg uit wat er precies is gebeurd. Laat schaamte of angst om wat er kan gebeuren je niet tegenhouden om hulp voor het kind te zoeken. Snelle hulp is belangrijk om zoveel mogelijk schade te voorkomen.

 

Website Kind en Gezin

 

Administratief centrum

Koningin Astridlaan 12 - 2800 Mechelen

info@vdkomma.be

Ondernemingsnummer vzw Komma 0477-558-120

Ondernemingsnummer vzw VDKO 0451-789-772