Contact

brede kijk op kinderopvang

kommagroep

Vragen? Opmerkingen?

 

 

Van windpokken tot Rsv

Elk kind wordt wel eens ziek. Een kinderziekte kan dan de schuldige zijn. Hoe het komt dat jouw kindje ziek wordt? Kinderziekten worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Veel van die beestjes zitten in de lucht of worden overgedragen door besmette personen. Geen reden dus om je schuldig te voelen.

 

Dankzij het vaccineren komen heel wat kinderziekten (denk aan: kinkhoest ,mazelen, bof, rode hond) nu gelukkig een pak minder voor. De kinderziekten die wel nog regelmatig  opduiken, zetten we hier op een rijtje.

 

Wind – of waterpokken

Wat zie je? Eerst zijn er kleine, rozerode vlekjes die lijken op muggenbeten. Ze verschijnen meestal eerst op de romp, de hoofdhuid en achter de oren. Na enkele uren veranderen de vlekjes in kleine, vochthoudende blaasjes (roze waterdruppels) die uiteindelijk uitdrogen en korstjes vormen. Je kind heeft (hoge) koorts, is snotterig en hangerig

Wat kun je doen? De blaasjes jeuken enorm. Jouw voornaamste taak: voorkomen dat je kind krabt. Hou zijn vingernageltjes kort en haal een jeukstillend product in huis. Bij ernstige jeuk kan de (kinder) arts medicatie voorschrijven. Ook in de mond kunnen blaasjes ontstaan. Koud drinken kan de pijn wat verzachten.

Opgelet!

  • Het virus is erg besmettelijk (vanaf twee dagen voor de eerste vlekjes totdat de blaasjes zijn uitgedroogd) en vormt een risico voor zwangere vrouwen die nooit windpokken hebben gehad of niet zijn gevaccineerd. Wie de ziekte heeft gehad, is in principe levenslang immuun. Uitzondering: baby’s die voor de leeftijd van zes maanden windpokken krijgen.
  • Heeft je kind koorts? Geef geen ibuprofen (nurofen), maar alleen paracetamol.
  • Doe je kindje niet in bad, maar spoel hem zachtjes af met lauwwarm water en dep hem voorzichtig droog. Vermijd zeep

 

Rotavirus

Wat zie je? De kinderziekte duikt overal op tijdens de wintermaanden. Je kindje heeft koorts, moet braken en heeft last van waterige diarree.

Wat kun je doen? Als je kindje erg veel moet braken en/of ernstige diarree heeft, bestaat het risico dat hij te veel vocht verliest en uitdroogt. Laat hem dus vooral veel drinken en check regelmatig de alarmsignalen die wijze op uitdroging (droge lippen, diepliggende ogen, minder plassen). Een ors – drankje (met speciale suikers en zouten) voorkomt de uitdroging

Opgelet! Het virus is zeer besmettelijk en wordt zelfs al overgedragen door minuscule deeltjes van het virus op speelgoed, meubels en handen. Iedereen in huis wast zijn handen dus grondig en regelmatig.

 

Vijfde ziekte

Wat zie je? Eerst krijgt je kindje vuurrode, warme aanvoelende wangen met grillige, rozerode vlekjes. De streek rond de mond en neus blijft vrij, waardoor de uitslag lijkt op de vleugels van een rode vlinder. Later breidt de uitslag zich uit naar de romp, billen, armen en benen. Daar doet de huiduitslag denken aan een kant – of bloemetjespatroon

Wat kun je doen? Vooral geduld hebben, want er bestaan geen medicijnen om de duur van de ziekte in te korten. Haal eventueel een jeukstillend product in huis om de jeuk van de uitslag wat dragelijker te maken.

Opgelet! De uitslag zelf verdwijnt na een week, maar kan weer opflakkeren in de weken erna door blootstelling aan warmte, koude, stress, zonlicht en inspanning. Bij zwangere vrouwen kan de ziekte in zeldzame gevallen leiden tot een miskraam.

 

Zesde ziekte (driedagenkoorts of Roseola)

Wat zie je? Je kind krijgt plots hoge koorts (tot 40C). Na drie tot vijf dagen daalt de koorts. Vreemd genoeg ziet je kind er helemaal niet zo ziek uit en zijn er voor de rest weinig symptomen. Nadat de koorts gedaald is, verschijnen kleine, rozerode vlekjes. Eerst achter de oren, op de romp en in de nek. Binnen de dag breiden deze niet – jeukende plekjes zich uit naar het gezicht, de armen en de benen.

Wat kun je doen? Laat hem zoveel mogelijk rusten en drinken. Geef enkel een koortswerend middel als je kind zich erg ziek voelt of slecht drinkt.

Opgelet! Door de plotse, hoge koorts kan je kind koortsstuipen krijgen.

 

Hand – voet – mond- ziekte (Mond – en – klauwzeer)

Wat zie je? Eerst verschijnen er blaasjes in de mond. Na een tweetal dagen zitten deze ook op de handpalmen en voetzolen, tussen vingers en tenen. Sommige kinderen krijgen ook nog blaasjes op de billen, elle bogen en knieën.

Wat kun je doen? De uitslag verdwijnt spontaan na acht tot tien dagen. De blaasjes zijn pijnlijk, dus houd er rekening mee dat er een paar slapeloze nachten voor de deur staan. Geef je kind wat te drinken als hij s nachts wakker wordt, dat veerzacht de pijn. Blaasjes in de mond? Die kunnen de eetlust grondig verpesten. Vermijd daarom harde voeding en sterke smaken. Koud drinken werkt verzachtend.

 

RSV (Respiratoir Syncytiaal Virus)

Wat zie je? Bij kinderen ouder dan twee geeft RSV een gewone verkoudheid. Maar hoe jonger het kind, hoe groter het risico op een ernstig ziektebeeld. De infectie begint met neusloop, wat gehoest en soms ook koorts. Na een of twee dagen komen er meestal ademhalingsproblemen bij: je baby ademt sneller en moeilijker. Hij trekt en piept met zijn ademhaling. Soms lijkt het een beetje op een astma – aanval. Sommige kindjes eten wat moeilijker en kunnen braken of diarree hebben.

Wat kun je doen? De aanpak van RSV is afhankelijk van de ernst van de infectie. Sommige baby’s zijn gebaat met een puffer of aerosol. Bij andere is een ziekenhuis – opname nodig omdat ze vocht, voeding of zuurstof moeten toegediend krijgen. Na een vijftal dagen treedt spontaan verbetering op. Het hoesten (met slijmen) kan wel twee tot drie weken blijven hangen.

Opgelet! Het virus blijft ook buiten de mens lang leven. Daarom is het belangrijk om met het hele gezin de handen goed te wassen en alle spullen (zoals bestek en speelgoed) zo goed mogelijk te ontsmetten.

 

“ Kraantje vol snot

Als Max helemaal ‘volgens de boekskes´ aandikt tot een rozig cherubijntje van zeven maanden, hebben we geen enkele reden om ongerust te zijn wanneer hij een flinke verkoudheid krijgt. Buiten is het koud en nat, en iedereen loopt te snotteren. Ik schrik me dan ook rot als ik hem op vrijdagavond ophaal in de crèche. Mijn willige baby is op een dag getransformeerd tot een koortsige hoop ellende die aan een stuk door krijst. Het snot loopt uit zijn neus alsof iemand een kraan heeft opengedraaid en als we hem een fles voorhouden, mept hij ze weg.

Op zaterdagmiddag is samen met zijn eetlust ook zijn stem verdwenen. Verdacht genoeg om de binnenspeeltuinplannen te vervangen door een familie- uitstap naar de spoedafdeling. Blijkbaar kent het ziekenhuis een RSV-topdag. In de wachtkamer zit nog een stel gesloopte ouders met een baby en vanachter een gordijn komt het schorre gehuil van een andere. Max zelf hijgt alsof hij drie pakjes per dag rookt en heeft besloten dat wie hem op de arm heeft ,onder gaan beding op een stoel mag zitten. Omdat het hier ten strengste verboden is om met een baby door gangen te dwalen, draaien we rondjes op de ons toegewezen vierkante meter. Drie uur lang. Als er eindelijk een dokter verschijnt, zien we eruit alsof we zelf patiënten zijn.

Het moet gezegd: eens ze eraan beginnen ,gaat het vooruit. Binnen het kwartier is een dubbele oorontsteking vastgesteld, heeft Max een infuus in zijn arm en worden zijn longen vereeuwigd op foto. Het vermoeden van RSV wordt uitgesproken. Nog een halfuur later checken we in op pediatrie. Papa zal het thuisfront besturen, ik blijf logeren bij Max. Dertien jaar geleden heette dat nog ‘moeder-kind kamer´, tegenwoordig zijn ook ziekenhuizen politiek correct geworden. Het feit dat je een paar nachten mag doorbrengen op een ongemakkelijke slaapzetel heet nu ‘rooming in´. Ik sta altijd weer versteld van het recuperatie vermogen van jonge kinderen. Na een dag speelt Max met zijn gespalkte infuusarm als xylofoon op de metalen spijlen van zijn bed. Nog een dag later rolt hij kraaien van rug op buik. Zelf snuit ik met een bonzende kop de laatste zakdoek uit de doos vol en vraag een verpleegster of we nu eindelijk naar huis mogen. – Sanne”

 

Bron Artikel: Gezinsbond Februari 2019

 

 

 

Administratief centrum

Koningin Astridlaan 12 - 2800 Mechelen

info@vdkomma.be

Ondernemingsnummer vzw Komma 0477-558-120

Ondernemingsnummer vzw VDKO 0451-789-772